Uzbudljiva potraga za pravim vereničkim prstenom: Saveti za mudar izbor

Ako ste se odlučili da život provedete sa svojim partnerom, kupovina vereničkog prstena postaje jedan od najvažnijih i ujedno najuzbudljivijih delova ovog procesa. Ovaj dragoceni komad nakita ne samo da simbolizuje posvećenost vaše veze, već je to nešto što će vaša odabrana životna saputnica nositi dugi niz godina, pa je ključno da odaberete nešto zaista posebno. Kupovina vereničkog prstena je i investicija, stoga je važno doneti mudar izbor.

Bez obzira da li planirate da prsten izaberete sami ili zajedno sa svojim partnerom, postoje mnogi faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira pravog komada. Pre nego što kročite u zlataru, važno je imati na umu odrediti izgled i dizajn koji biste želeli, uključujući oblik i veličinu kamena, kao i materijal od kog je prsten napravljen. Osim toga, neophodno je da se uverite u kvalitet i legitimnost svakog dragog kamena.

Da biste olakšali ovaj važan zadatak, delimo nekoliko ključnih smernica koje će vam pomoći da izaberete savršen verenički prsten za vas ili vašu buduću suprugu.

Utvrdite odgovarajuću veličinu

Pre nego što bilo šta uradite, uverite se da imate tačnu veličinu vašeg ili partnerovog prstena. Poslednja stvar koju želite je verenički prsten koji ne stoji kako treba, tako da je pronalaženje prstena koji će vam savršeno odgovarati i koji vas pri nošenju neće opterećivati prioritet. Udobnost pri nošenju prstena je od najveće važnost, jer je to dodatak koji ćete vi ili vaša partnerka nositi svakodnevno, zauvek.

Ako kupujete prsten kao par, lako možete odrediti veličinu u juvelirnici kako biste bili sigurni da vam odgovara. Međutim, ako ste u potrazi vi sami možete tajno da izmeriti partnerov prst koristeći ovu skalu. Takođe, možete odneti neki drugi prsten iz njihove kolekcije juveliru na merenje.

Imajte na umu stil vašeg partnera

Verenički prsten i burma treba da odražavaju lični stil osobe koja će ih nositi. Proučite postojeću kolekciju nakita vašeg partnera i obratite pažnju na to kakav nakit voli i nosi inače. Ako primećujete krupne komade sa puno detalja, odabir prstena upečatljivog dizajna može biti pravi izbor. S druge strane, ukoliko primećujete svedene, minimalističke kreacije, opredelite se za verenički prsten jednostavnijeg dizajna. Prilagodite dizajn ne samo modnom stilu, već i životnim navikama, kako bi prsten bio udoban za nošenje tokom svakodnevnih aktivnosti.

Odredite koji biste kamen želeli i procenite 4C

Uglavnom verenični prsten povezujemo sa dijamantom jer je najvredniji kamen, klasičan i vanvremenski. Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju: Uverite se da je kamen koji kupujete sertifikovan i iz pouzdanih izvora. Svaki dijamant karakteriše takozvana 4C – carat, clarity, color, cut (karat, čistoća, boja i rez). Karataža dijamanta označava njegovu težinu (veličinu), i naravno, što je karataža veća, veća je i cena. Bitno je i koliko nesavršenosti dijamant sadrži (čistoća) kao i boja koja takođe utiče na kvalitet, mada ovo ne mora da bude prioritet pri odabiru, jer većina dijamanata izgledaju bezbojno i besprekorno golim okom. Sa druge strane, rez je taj koji daje dijamntu onaj predivan sjaj, pa je bitno da je kamen obradio vešt juvelir.

Izaberite pravi metal

Nakon što ste utvrdili kakav centralni kamen želite, vreme je da pređete na metal. Naša preporuka je uvek zlato – bilo belo, žuto ili roze. To je tako iz prostog razloga što je taj komad nešto što ćete nositi svakodnevno, a zlato spada u izdržljivije materijale i u zavisnosti od karataže, teže se grebu.

Uskladite verenički prsten i burmu

Treba razmisliti i o međusobnoj kompatibilnosti prstenja koje birate. Pri odabiru vereničkog prstena, razmišljajte i kakve biste burme želeli da imate jer su one, na kraju dana i simbol vašeg braka. Postarajte se da burme budu od istog materijala i istog ili sličnog dizajna kao i verenički prsten tako da oni međusobno ne odudaraju previše. Najjednostavnije rešenje je odabrati prstenje istog brenda, čak one koji pripadaju istoj kolekciji.

Pronađite prodavca od poverenja

Saveti stručnjaka mogu biti neprocenjivi u ovim trenucima. Iskusni prodavci, koji svakodnevno rade sa zaljubljenim parovima u potrazi za vereničkim prstenjem i burmama, mogu vam pružiti korisne smernice. Takođe je lepo kada ovaj važan čin možete obaviti u opuštenom okruženju, uz pomoć stručnjaka koji su tu da vam pruže potrebnu podršku i usmere vas ka pravom izboru. Ako se odlučite da prsten birate zajedno sa svojim partnerom, preporučuje se da isprobate više različitih komada, jer nakit često izgleda drugačije kada se nosi na ruci nego kada ga vidite na izložbenom postolju. Ovaj proces omogućava vam da bolje procenite kako će prsten izgledati i osećati se u stvarnim uslovima nošenja, čime ćete doneti odluku koja odražava vaš jedinstven stil i ukus.

Ono što je od velike važnosti je i da se pre kupovine uverite da je akreditovana laboratorija sertifikovala kamen.

Planirajte na vreme

Da biste izbegli nepotreban stres, počnite potragu nekoliko meseci pre planiranog trenutka veridbe. Posebno kada je reč o ekskluzivnim komadima nakit, željeni model možda neće biti dostupan u odgovarajućoj veličini, boji ili karataži. Ponekad je potrebno idealan prsten poručiti i sačekati i do dva meseca.

Neka ovi saveti budu vaš vodič u odabiru jedinstvenog vereničkog prstena, jer ljubav zaslužuje samo najbolje. Naše kolege su vam uvek na raspolaganju da vas posavetuju i odgovore na sva vaša pitanja ili nedoumice. U Kazimirowa radnji pronaći ćete fantastično Crivelli vereničko prstenje, izrađeno od najfinijeg 18k zlata, oplemenjeno dijamantima. Na vama da samo da odaberete onaj koji najviše odgovara stilu i ukusu vašeg partnera.